Aktuellt

Cornelisvän!

Det är så roligt att du tittar in här på webbplatsen och det skulle vara mycket betydelsefullt om du också vill bli medlem i Cornelissällskapet. Det är förstås en kulturgärning och vi vill här berätta lite mer konkret om vad vi gör.

Vårt uppdrag att ”sprida kännedom om Cornelis musik och poesi till nya generationer och att främja visan” rullar på för fullt. I år 2017 är det också dubbelt jubileumsår – missa inte att vara med om det! Vi ska ta i från tårna för att få till så många Cornelishändelser, med bra medlemsförmåner, som möjligt.

En inriktning vi haft på senare tid har varit att initiera ett aktivt stöd till dem som spelar och arrangerar visaftnar etc. Ett steg i det har varit att ta fram vår stödstämpel, och mer om den kan du läsa under rubriken Cornelissällskapet stöder. Några vi backar upp i nuläget är Hökis Visrum (hokisvisrum.org), Visaftnar på Monks och enstaka konserter.

Vi ger också ut en medlemstidning där vi berättar vad vi gör. Den kommer ut i pappersform tre gånger per år och det tredje numret är då ett dubbelnummer. Det är anpassat för att de många ideellt arbetande ska ha möjlighet att få ihop ett bra resultat, och redaktionen har verkligen ansträngt sig för att kunna ge medlemmarna en fin tidning.

Så har vi idéer om att göra en Corneliskryssning. Vår hedersordförande Silas Bäckström har varit på Island för en Cornelisinvigning, som jag hoppas få tillfälle att återkomma närmare om. Vi pratar också om en ny samlingsplatta med toppartister.

Åter till huvudämnet. Vi behöver medlemmar för skapa förutsättningar för vårt arbete. Enklaste sättet att bli medlem är att betala in 250 kr på bankgiro 5779-6377. Vi har också ungdomsmedlemskap för 100 kr och familjemedlemskap för 375 kr. Skriv namn, adress och telefonnummer som meddelande. Gärna även mejladress och medlemsnummer om du har. Läs mer om anmälan och förmåner under fliken Sällskapet. Du är verkligen varmt välkommen!

Med musik. Mot våren!

/Martin Tode
Ordförande Cornelissällskapet

 

Naomi Lindh har lämnat oss

 

Så når mig ännu ett sorgligt budskap.

Naomi Lindh är död.

Jag lärde känna Naomi för många år sedan, hon kom tidigt med i Cornelis Vreeswijksällskapet och vi verkade växelvis som sekreterare för Sällskapet.

Naomi var alltid på gott humör, inspirerande och nyfiken. Hon hade alltid idéer om hur vi skulle göra och vilka artister vi skulle ha med på Cornelisdagen.

Med sitt engagemang i Musik i Uppland var hon också en stor tillgång vid programsättningen, och med sin positiva utstrålning hade hon lätt att få med sig dem hon arbetade tillsammans med.

Naomi Lindh lämnar oss i stor saknad men vi minns henne med mycken glädje.

Tack för den glädje du delade med dig av.

Text och foto: Lasse Jansson

 

 

MONKS Wine Room, Lilla Nygatan 2, Stockholm

Djungeltelegrafen har gjort sitt men ännu kanske inte alla har nåtts av budskapet: krogen Monks Wine Room i Gamla stan, Stockholm, har  öppnat upp både hjärta och scenutrymme för viskonsten. Cornelissällskapet stöder självklart aktivt detta fina initiativ! Sedan i januari samlas visartister och publik på Monks sista söndagen varje månad, och mer om de viskvällar som redan hållits finns att läsa under ”Senaste evenemangen”.

Kommande visaftnar i vår äger rum söndagarna 26 mars, 30 april och 28 maj med start kl 18. Trubaduren Mathias G Pettersson både står värd för det hela och bidrar med sång och spel. Och inträdet är fritt.

Scenen på Monks är öppen för alla, så om någon i publiken känner för att ta över mikrofonen är det fritt fram. Ta gärna med eget instrument. Det måste inte vara gitarr, dragspel, banjo, munspel eller cittra – allt som kan bäras är välkommet.

Annars finns gitarrer oftast att låna. Och om någon bara vill läsa en dikt utan musikackompanjemang går även det lika bra.

Tankar finns också om att inrätta ett särskilt Cornelisrum på Monks. Planering pågår …

 

 

“Historien om Camille Claudel” – succé åter!

31 mars kl 19

 

Manus, berättare CAMILLA RINGQUIST
Pianist CECILIA LÖFSTRAND (Paris)

Fransk pianomusik av Ravel, Debussy, Chaminade, Desbrière

Camille ClaudelDen franska skulptrisen Camille Claudel (1864-1943) var elev till skulptören Auguste Rodin, de samarbetade och inspirerade varandra och Camille stod modell till många av hans skulpturer. De hade också ett kärleksförhållande, men den 24 år äldre Rodin var inte en fri man. Camille var ett konstnärligt geni, men hennes familj hade svårt för hennes fria livsstil och hennes totala satsning på sitt konstnärsskap. Hennes hårda kamp och den olyckliga kärleken till Rodin tog hårt på henne psykiskt. År 1913 spärrades hon in på mentalsjukhuset Montdevergues,        som hon aldrig lämnade. Trettio år av skapande – trettio år på sinnessjukhus.

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=-s6vmp3Kl0g
Olympiateatern Västmannagatan 56, T-OdenplanC_Stoder_Bild
Biljetter www.olympiateatern.se
Ange kod “Camilla” och få dina biljetter för 240 kr inkl ett glas vin eller alkoholfritt.

Varmt välkomna!
www.camillaringquist.com

 

 

Cornelisstipendiat 2016 – Thorsten Flinck


Juryns motivering:

En vildvuxen ros klädd i svart, en ensam röst med patina från gatan, den svenska teaterscenens enfant terrible, som skapar stor dramatik från kung till Paria. En klassiskt skolad punkrebell, vars enda lojalitet tillhör konsten. Årets Cornelis Vreeswijk-stipendium tilldelas en wilde-hjärna med ett hjärta av glas som spränger alla tvångströjor och alltid reser sig igen.”

Foto: Lennart Brorsson

 

Sevärt om och med Cornelis:

https://www.youtube.com/watch?v=rQ1Zt549Dq4

 

Ingenstans fri som en fågel


Vi rekommenderar varmt denna biografi över Fred Åkerström, skriven av Peter Mosskin. Köper du den får du inte bara en underbar bok, du stöder också Cornelissällskapet så att vi kan sprida Cornelis visor och poesi ännu mer.

Enklast köper du boken genom att swisha in 190 kr på 123 554 41 68.
Skriv ”Biogr Fred” i meddelandefältet.

Du kan också mejla din beställning till bestallning@cornelis.se
eller sätta in 190 kr på BG 5779-6377.
Priset inkluderar porto/fraktkostnad inom Sverige.

 

Cornelisaffischen

Vår Cornelisaffisch, baserad på mästerfotografen Hans Geddas tunga foto, finns åter att köpa!

Mått 70 x 100 cm. Levereras utan ram.

Mejla din beställning till bestallning@cornelis.se – priset är endast 200 kronor + fraktkostnader.

Om du vill snabba upp beställningen och bor i Sverige:
Sätt in 281 kr på BG 5779-6377 och skriv “Affisch” i meddelanderaden.
När vi ser inbetalningen på vårt konto skickar vi affischen till dig.

 


CORNELISBILDER SÖKES!

Posted on 18th May, by Joakim Lind in Bilder. No Comments

Vi söker fotografier på Cornelis och bilder (samtida med Cornelis) från miljöer han rörde sig i.

Har du, dina vänner eller någon annan du känner sådana foton från förr får ni väldigt gärna dela med er av dem.

Skriv en kort text som berättar om bakgrunden och om tillfället då bilderna togs. Lägg sedan upp dem i Facebook-gruppen eller skicka till redaktionen@cornelis.se så kan vi lägga upp dem eller använda dem i kommande artiklar. Självklart får fotograf/ägare fotocred!

Några av dessa bilder kan förhoppningsvis ge nytt material till både denna webbplats, Cornelisbladet och Cornelismontern i Swedish Music Hall of Fame på Djurgården.

redaktionen@cornelis.se