Aktuellt

Dansa samba med mig!!!
Skivsläpp på Dansa samba med mig! Det är Tobias Karlsson med sina dansare, vilka också framträder på Cornelisdagen 26/8, som släpper sin platta med Cornelistolkningar idag. Dansa samba med mig är så helt rätt! Dansikalen är uppbyggd kring denna musik. Lyssna på Lill Lindfors, Rikard Wolff, Jack Vreeswijk, Jonathan Jaernek och några till på https://open.spotify.com/album/6b1zqU9BGAnUyMd2zBPXHc

Cornelis 80 år

Några hyllningar:
Dagens Nyheter: dn.se/kultur-noje/elin-unnes-om-cornelis-vreeswijk-han-som-sjong-sin-visa-i-vinden/
Svenska Dagbladet: www.svd.se/cindy-sherman-andrar-begreppet-selfies

 

Cornelisälskare!

Nu inte långt kvar till årets Cornelisdag – som satsar dubbelt till minne av att det är både 80 år sedan Mäster Cees föddes och 30 år sedan han gick bort!

Det uppmärksammas av Cornelissällskapet med två arrangemang den 26 augusti: en stor artistspäckad HYLLNINGSKONSERT på Rival vid Mariatorget i Stockholm och en glad FÖRFEST i konstens och musikens tecken på Mosebacke torg under eftermiddagen.

  Jack Vreeswijk, Sofia Karlsson, Thorsten Flinck, Bo Sundström, Kalle Lind och Tobias Karlsson med Dansa samba med mig-gänget är några av dem som kommer att stå på Rivals scen i den omkring tre timmar långa kvällskonserten!

OBS: Begränsat antal platser i år! Men ännu finns det ett antal biljetter kvar så skynda att köpa på ticketmaster.se/event/cornelisdagen-biljetter/467693

På Rival får vi också nöjet att möta Silas Bäckström, Cornelis vän och siste producent. En starkt karismatisk berättare, som kommer att dela med sig av några historier direkt från den tid då allt faktiskt hände.

     Och sist men absolut inte minst: täckelset faller från årets Cornelisstipendiat, vars namn traditionsenligt hålls hemligt in i det sista …

     Som regel går stipendiet till någon av våra större artister, som då också bjuder på ett framträdande.

Även eftermiddagen lovar att bli något alldeles extra:

     Cornelisdagen har ju traditionellt firats på Mosebacke, och i år knyter vi an dit med vår förfest på Mosebacke torg kl 14 till 17. Fri entré!

     På den scen som byggs upp på torget kommer artister som Cosmetic Heesvijk, Camilla Ringquist, Jenny Almsenius, Anders Lago och Torbjörn Solstad med band att spela och sjunga.

     Vi har också bjudit in ett antal konstnärer att visa upp sin konst.

     Med detta hoppas vi att skapa en helt öppen tillställning med massor av musik, konst bland uteserveringar och människor som kan strosa omkring på vårt eget ”Mosemartre” med kraftiga Cornelisvibbar.

Varmt välkomna!

/Martin Tode, ordförande, Cornelis Vreeswijksällskapet

 

 

Cornelis Rumlare och poet

är namnet på den föreställning i ord och toner som Cornelis producent Silas Bäckström har satt samman tillsammans med den skicklige visartisten och Cornelistolkaren Anders Lago.

Silas kände ju Cornelis personligen och följde honom till vägs ände. Han var också med och skapade Stiftelsen Cornelis Vreeswijks Minne utifrån Cornelis önskemål och var även ordförande i Cornelissällskapet under många år.

Silas har en medryckande berättarstil full med känsla och många nära berättelser att dela med sig av – direkt från en av Sveriges största skalder någonsin och direkt från källan och tiden då det begav sig.

Den 11 juni berättade och spelade Silas och Lago på Monks Wine Room i Gamla stan i Stockholm – ett evenemang som sällskapet var med och arrangerade och där biljetterna mycket snabbt såldes slut.

Men vi kommer tillbaka med fler föreställningar, och om du älskar Cornelis är detta något som du absolut inte vill missa! Håll ögonen öppna för kommande evenemang.

 

Kom med i sällskapet!

Det är så roligt att du tittar in här på webbplatsen och det skulle vara mycket betydelsefullt om du också vill bli medlem i Cornelissällskapet. Det är förstås en kulturgärning och vi vill här berätta lite mer konkret om vad vi gör.

Vårt uppdrag att ”sprida kännedom om Cornelis musik och poesi till nya generationer och att främja visan” rullar på för fullt. I år 2017 är det också dubbelt jubileumsår – missa inte att vara med om det! Vi ska ta i från tårna för att få till så många Cornelishändelser, med bra medlemsförmåner, som möjligt. Se exempelvis årets Cornelisdag i augusti som kommer att bli något utöver det vanliga!

En inriktning vi haft på senare tid har varit att initiera ett aktivt stöd till dem som spelar och arrangerar visaftnar etc. Ett steg i det har varit att ta fram vår stödstämpel, och mer om den kan du läsa under rubriken Cornelissällskapet stöder. Några vi backar upp i nuläget är Hökis Visrum (hokisvisrum.org), Visaftnar på Monks och enstaka konserter.

Vi ger också ut en medlemstidning där vi berättar vad vi gör. Den kommer ut i pappersform tre gånger per år och det tredje numret är då ett dubbelnummer. Det är anpassat för att de många ideellt arbetande ska ha möjlighet att få ihop ett bra resultat, och redaktionen har verkligen ansträngt sig för att kunna ge medlemmarna en fin tidning.

Så har vi idéer om att göra en Corneliskryssning. Vår hedersordförande Silas Bäckström har varit på Island för en Cornelisinvigning, som jag hoppas få tillfälle att återkomma närmare om. Vi pratar också om en ny samlingsplatta med toppartister.

Åter till huvudämnet. Vi behöver medlemmar för skapa förutsättningar för vårt arbete. Enklaste sättet att bli medlem är att betala in 250 kr på bankgiro 5779-6377. Vi har också ungdomsmedlemskap för 100 kr och familjemedlemskap för 375 kr. Skriv namn, adress och telefonnummer som meddelande. Gärna även mejladress och medlemsnummer om du har.

Läs mer om anmälan och förmåner under fliken Sällskapet. Du är verkligen varmt välkommen!

/Martin Tode
Ordförande Cornelissällskapet

 

 

MONKS Wine Room, Lilla Nygatan 2, Stockholm

Djungeltelegrafen har gjort sitt men ännu kanske inte alla har nåtts av budskapet: krogen Monks Wine Room i Gamla stan, Stockholm, har  öppnat både hjärta och scenutrymme för viskonsten. Cornelissällskapet stöder självklart aktivt detta fina initiativ!

Sedan i januari har visartister och publik på Monks samlats sista söndagen varje månad, och mer om de viskvällar som redan hållits finns att läsa under ”Senaste evenemangen”.

Vinter- och vårsäsongen är nu avklarad men vi ser starkt fram emot fortsättningen efter sommaren. Söndag 27 augusti kör Monkskvällarna igång igen. Trubaduren Mathias G Pettersson både står värd för det hela och bidrar med sång och spel. Och inträdet är fritt.

Scenen på Monks är öppen för alla, så om någon i publiken känner för att ta över mikrofonen är det fritt fram. Ta gärna med eget instrument. Det måste inte vara gitarr, dragspel, banjo, munspel eller cittra – allt som kan bäras är välkommet.

Annars finns gitarrer oftast att låna. Och om någon bara vill läsa en dikt utan musikackompanjemang går även det lika bra.

 

 

 

 

Köp Geddas fina Cornelisporträtt

Den härliga Cornelisaffischen, baserad på mästerfotografen Hans Geddas tunga foto, finns att köpa hos oss! Mått 70 x 100 cm.

Affischen kostar 299 kr inklusive porto/frakt inom Sverige.

Sätt in beloppet på vårt bankgiro 5779-6377 och skriv i meddelandefältet ”Affisch” plus ditt namn och din adress.

Lika bra går att sända samma belopp via Swish till nr 123 554 41 68. Skriv då som meddelande ”Affisch” plus din adress (namn och tel nr kommer med automatiskt).

Så snart vi ser att betalningen är framme skickar vi affischen till dig.

Du kan också mejla din beställning till bestallning@cornelis.se

 

Köp boken om Fred Åkerström

Sällskapet har fått ett antal exemplar av boken Ingenstans fri som en fågel av Peter Mosskin. Det är hans biografi över Fred Åkerström, och vi rekommenderar den varmt.

Köper du den får du inte bara en riktigt bra bok, du stöder också Cornelissällskapet, vilket var tanken med gåvan. Stort tack Peter!

Boken kostar 190 kr inklusive porto/frakt inom Sverige.

Sätt in beloppet på vårt bankgiro 5779-6377 och skriv i meddelandefältet ”Biogr Fred” plus ditt namn och din adress.

Lika bra går att sända samma belopp via Swish till nr 123 554 41 68. Skriv då som meddelande ”Biogr Fred” plus din adress (namn och tel nr kommer med automatiskt).

Så snart vi ser att betalningen är framme skickar vi boken till dig.

Du kan också mejla din beställning till bestallning@cornelis.se

 

Naomi Lindh har lämnat oss

 

Så når mig ännu ett sorgligt budskap.

Naomi Lindh är död.

Jag lärde känna Naomi för många år sedan, hon kom tidigt med i Cornelis Vreeswijksällskapet och vi verkade växelvis som sekreterare för Sällskapet.

Naomi var alltid på gott humör, inspirerande och nyfiken. Hon hade alltid idéer om hur vi skulle göra och vilka artister vi skulle ha med på Cornelisdagen.

Med sitt engagemang i Musik i Uppland var hon också en stor tillgång vid programsättningen, och med sin positiva utstrålning hade hon lätt att få med sig dem hon arbetade tillsammans med.

Naomi Lindh lämnar oss i stor saknad men vi minns henne med mycken glädje.

Tack för den glädje du delade med dig av.

Text och foto: Lasse Jansson

 

Sevärt om och med Cornelis:

https://www.youtube.com/watch?v=rQ1Zt549Dq4

 

Cornelisstipendiat 2016 – Thorsten Flinck


Juryns motivering:

En vildvuxen ros klädd i svart, en ensam röst med patina från gatan, den svenska teaterscenens enfant terrible, som skapar stor dramatik från kung till Paria. En klassiskt skolad punkrebell, vars enda lojalitet tillhör konsten. Årets Cornelis Vreeswijk-stipendium tilldelas en wilde-hjärna med ett hjärta av glas som spränger alla tvångströjor och alltid reser sig igen.”

Foto: Lennart Brorsson

 


CORNELISBILDER SÖKES!

Posted on 18th maj, by Joakim Lind in Bilder. No Comments

Vi söker fotografier på Cornelis och bilder (samtida med Cornelis) från miljöer han rörde sig i.

Har du, dina vänner eller någon annan du känner sådana foton från förr får ni väldigt gärna dela med er av dem.

Skriv en kort text som berättar om bakgrunden och om tillfället då bilderna togs. Lägg sedan upp dem i Facebook-gruppen eller skicka till redaktionen@cornelis.se så kan vi lägga upp dem eller använda dem i kommande artiklar. Självklart får fotograf/ägare fotocred!

Några av dessa bilder kan förhoppningsvis ge nytt material till både denna webbplats, Cornelisbladet och Cornelismontern i Swedish Music Hall of Fame på Djurgården.

redaktionen@cornelis.se