Presentation av Cornelisdagens artister


Posted on 3rd augusti, by Joakim Lind in Arkiverat. Kommentarer inaktiverade för Presentation av Cornelisdagens artister

Här följer korta presentationer av årets artister vid Cornelisdagen.

Anders Widmark & Björn Johansson

Anders Widmark är jazz- och bluesmannen som inte skyggar för att på pianot ge sig i kast med Bizets Carmen. Redan i början av 1990-talet blandade han jazz och hiphop och har på senare år samarbetat med såväl Benny Andersson som Helen Sjöholm.

Björn ”Skrotis” Johansson har varit med redan från första början på Vispråmen Storken. Han har främst gjort sig känd som en ömsint tolkare av Olle Adolphsons, Evert Taubes, Birger Sjöbergs och Gösta Kullenbergs visor.

Barbro Lill-Babs Svensson

Lill-Babs debuterade som 15-åring 1953 vid Barnens Dag i Järvsö. Ett år senare gjorde hon professionell debut på Berns. I slutet av 50-talet slog hon igenom nationellt med låten Är du kär i mig ännu Klas-Göran som fortfarande finns på hennes repertoar. Barbro har spelat teater, gjort krogshower och varit programledare i TV. 1963 fick hon skriva autografer till de då ännu okända Beatles när de besökte TV-programmet Drop In.

Dan Viktor & Caj Carlsson

Dan Viktor (Andersson) är trubaduren och trallpunkaren som bland annat spelat in en skiva med texter av sin namne poeten Dan (Andersson).

Caj Karlsson startade skivkarriären med bandet Sinn Fenn, inspirerade av irländsk folkmusik men med rötter i svensk vistradition. Under senare år har han arbetat tillsammans med Staffan Hellström, Stefan Sundström, Lasse Tennander, Anders F Rönnblom, Cookies and Beans och Charlotte Centervall mfl.

De Andersons

En populär holländsk grupp med stor Cornelis-repertoar. Har bidragit till ett förnyat intresse för både Cornelis och visscenen i Holland. De Andersons sjunger på både nederländska och på svenska. Läs även här.

Filip Jers & Hannah Svensson

Filip Jers är den första elev som antagits till Kungliga Musikhögskolan med munspel som huvudinstrument. Dessutom tog han guld i jazz- och bluesklassen för munspelare vid VM i Tyskland 2005. År 2012 fick han Alice Babs Jazzstipendium. Under senare år har han ingått i Stockholm Lisboa Project och turnérat med Timbuktu.

Hannah Svensson är jazzsångerska och dotter till gitarristen Ewan Svensson. Hon har ingått i Janne Loffe Carlsson med vänner, haft en duo tillsammans med gitarristen Per Ödberg och samarbetat med Svante Thuresson och pianisten Tommy Kotter. Hon har också spelat in en CD tillsammans med pappa Ewan på gitarr.

Jack Vreeswijk

Jack Vreeswijk är son till Cornelis och precis som sin far vissångare, textförfattare och kompositör. Han släppt fyra egna album och sjunger ofta sin fars visor. Sommaren 2006 skrev han manus till (och spelade huvudrollen i) föreställningen “Från James Dean till Nationalskald” som handlade om Cornelis. Han komponerade musik till filmen om Cornelis liv samt producerat åtta av spåren på Hans-Erik Dyvik Husbys album I ljuset av Cornelis. År 2000 fick han ta emot Cornelis Vreeswijk-stipendiet.

Janne Åström, Bengan Jansson och Medborgarna

Janne Åström är utbildad operasångare som gärna sjunger rock och tolkar Cornelis. Tillsammans med det egna bandet Medborgarna har han under många år dragit fulla hus på Mosebacke. Han har också medverkat i populära R.E.A. tillsammans med Babben Larsson, Anders Lundin, Sissela Kyle och Andreas Nilsson.

Här framträder Janne tillsammans med Medborgarna och dragspelsvirtuosen och spelmannen Bengan Janson som länge var en av medlemmarna i Östen med Resten och som jobbat mycket ihop med Björn Ståbi och Kalle Moreaus.

Lasse Berghagen

Ska Lasse Berghagen sammanfattas i tre begrepp räcker det med Teddybjörnen Fredriksson, Stockholm i mitt hjärta och Allsång på Skansen. Men det handlar ju faktiskt om så otroligt mer för denna den populära viskonstens häxmästare.

Han är sångare, textförfattare, kompositör, skådespelare och en av Sveriges mest folkkära artister i modern tid som var med redan på tiden för Vispråmen Storken och var mycket god vän med Cornelis.

Lill Lindfors

Skådespelare, revyartist, författare, barnambassadör för FN som jobbat ihop med Karl Gerhard, Hasse & Tage, Hagge Geigert, Svante Thuresson, Povel, Magnus & Brasse, Anders Linder, Owe Törnqvist och Robban Broberg. Kanske mest känd för att ha sjungit in Bo Setterlinds text Du är den ende och den egna låten Musik ska byggas utav glädje. Fantastisk tolkare av bossanovor och sambalåtar.

Loke Nyberg

Loke Nyberg har kallats Undergroundvisans härförare och skriver låtar i sann anda av ”story telling”. Han skyggar inte för några ämnen så länge det handlar om liv och död och kärlek och svek. I texterna finns också djupt mänskliga former av politiska ställningstaganden.  Loke är född i Dalarna, bor i Göteborg och medverkar varje år på medeltidsveckan i Visby. Spelar också fiol i gruppen Räfven.

Mikael Wiehe

Ingen är väl mer förknippad med den svenska proggen än Mikael Wiehe. Tillsammans med Björn Afzelius var han på 1970-talet frontmannen i Hoola Bandoola Band. Men Wiehe har också haft en fin solokarriär med visor som gett mer privata och allmänmänskliga avtryck. År 2003 fick han Cornelis Wreeswijkstipendiet.

Plura Jonsson och Carla

Per Malte Lennart “Plura” Jonsson är låtskrivare, sångare, gitarrist och författare. Under det tidiga 70-talet var han med om att bilda bandet Eldkvarn tillsammans med sin bror Carla. Under senare år har han gett ut flera kokböcker och lagat mat i TV. Vid sidan av Eldkvarn har han även gett ut soloskivan Plura som kom 1996.

 

Kommentarer inaktiverade.