Cornelis i svenska Hall of Fame


Posted on 7th februari, by Joakim Lind in Arkiverat, Sällskapet. Kommentarer inaktiverade för Cornelis i svenska Hall of Fame

Cornelis har som en av tolv svenska artister och musikskapare blivit invald i nyetablerade svenska Hall of Fame. Artister med det gemensamt att de haft  avgörande och bestående insatser för svensk musik.

Juryns motivering till valet av Cornelis:

Att komma till Sverige som invandrare. Att erövra ett nytt språk och försöka hitta sin plats i samhället. Genom åren har det blivit allt fler svenskar som kan relatera till den erfarenheten. Men den förste som förde in det outsiderperspektivet i svensk musik var den flygande holländaren Cornelis Vreeswijk. Med sitt oborstade och musikaliska språk, sin gatuattityd och sina sånger om de som befinner sig på samhällets botten, så byggde han broar från 1700-talets Bellman till dagens rappare. Med sin unika mix av ballader, poem och lite blues gjorde Cornelis tidlös musik som blivit en outbytbar del av Sverige.

Det långsiktiga syftet med Hall of Fame är att hylla de personer som lagt grunden för svensk populärmusik och därigenom inspirera till nyskapande och utveckling inom musiken. En permanent Hall of Fame utställning kommer öppnas den 20 mars på SMHOF, Djurgårdsvägen 68. De invalda kommer att hedras under hela året med hyllningskonserter skriver SMHOF på sin hemsida.

De invalda i Swedish Music Hall of Fame är förutom Cornelis:

 • ABBA
 • Ebba Grön
 • Entombed
 • Eva Dahlgren
 • Evert Taube
 • Jan Johansson
 • Latin Kings
 • Monica Zetterlund
 • Nationalteatern
 • Roxette
 • Stina Nordenstam

För att bli upptagen i Hall of Fame måste det ha gått 20 år sedan artisten debuterade. De första tolv artister som valts in presenterades i februari 2014. Varje år kommer ytterligare artister väljas in. Juryn som väljer ut artister bestod år 2014 av musikjournalisterna Jan GradvallKersti Adams-RayPer Sinding-Larsen och Ametist Azordegan.

Medier om Hall of Fame:

Kommentarer inaktiverade.