Cornelis i Swedish Music Hall of Fame


Posted on 27th mars, by Martin Tode in Aktivitet, Sällskapet. Kommentarer inaktiverade för Cornelis i Swedish Music Hall of Fame

 

Självklart har Cornelis Vreeswijk en egen plats i den svenska populärmusikens museum, Swedish Music Hall of Fame (förkortat SMHoF), som öppnades 2013 på Djurgården i Stockholm men nu är på väg till annan plats.

I museet samsas Mäster Cees med artister som Monica Zetterlund, Evert Taube, Hasse och Tage, Abba, Yngwie Malmsteen, First Aid Kit, Carola och Povel Ramel för att bara nämna några.

Cornelismonter_Abbamuseet_20140327

Cornelis var 2014 en av de tolv första artisterna/musikgrupperna att väljas in i SMHoF, och juryn motiverade hans inval så:

Att komma till Sverige som invandrare. Att erövra ett nytt språk och försöka hitta sin plats i samhället. Genom åren har det blivit allt fler svenskar som kan relatera till den erfarenheten. Men den förste som förde in det outsiderperspektivet i svensk musik var den flygande holländaren Cornelis Vreeswijk. Med sitt oborstade och musikaliska språk, sin gatuattityd och sina sånger om de som befinner sig på samhällets botten, så byggde han broar från 1700-talets Bellman till dagens rappare. Med sin unika mix av ballader, poem och lite blues gjorde Cornelis tidlös musik som blivit en outbytbar del av Sverige.

De föremål som visas har lånats ut av Cornelissällskapet. Tidigare fanns de i Gamla stan i Cornelismuseet, som stängdes 2011.

I nästan fyra år har SMHoF legat inrymt i Abbamuseet på Djurgårdsvägen 68 mellan Gröna Lund och konsthallen Liljevalchs. Men nu har SMHoF flyttat ut sina samlingar – inklusive Cornelisföremålen – därifrån.

I skrivande stund är det oklart var de hamnar. Diskussioner pågår mellan SMHoF, Statens Musikverk och det nyligen öppnade Scenkonstmuseet om samarbete.

Kommentarer inaktiverade.