Cornelisdagen 2016 på Mosebacke


Posted on 30th maj, by Martin Tode in Evenemang. 2 Comments

BKG_Bild_2

Också 2016 års Cornelisdag blev regnfri och solig, en dag i mästarens tecken på Mosebackes vackra terrass med – som vanligt – entusiastisk publik och en rad fina artister.

Nytt var dock ett skifte på scenen. Sid Jansson, förr ständig konferencier, har dragit sig tillbaka och hans sammanbindande uppgift sköttes nu av Cornelis Vreeswijksällskapets ordförande Martin Tode. Promenadtrubaduren Jurjen Oostenveld från Holland sjöng Cornelisvisor på sitt hemlands språk och följdes av Frida Braxell med tänkvärda visor.
C-dagen_Annons_4

För första gången delade Cornelissällskapet, som arrangerar dagen, sedan ut ett hedersmedlemskap på scen. Den som ärades var Gun Hemström, som under många år har hållit visintresset vid liv genom att anordna viskvällar i Cornelis anda på Mosebacke och andra håll.

Scenen äntrades av De Södervisa och Viktor Olsson innan årets Cornelisstipendiat, Thorsten Flinck, presenterades. Valet väckte jubel, och Flinck tackade med att kompad av gitarristen Kenny Håkansson framföra bl a En dans på knivens egg och Balladen om K i starkt laddade versioner.

Därpå tog andra artister vid: jazzveteranen Georg Riedel med dottern Sarah, Adrian Modiggård, CajsaStina Åkerström, reggaebandet LionDub och frejdige Ebbot Lundberg med både sång och anekdoter. Traditionsenligt sattes punkt för sommardagen med allsång i Cornelis svenska version av Ed McCurdys Last Night I had the Strangest Dream.

Medlemmar i Cornelissällskapet har alltid god rabatt på biljetter till de årliga Cornelisdagarna. Vill du bli medlem  – se fliken Sällskapet ovan där alla uppgifter om medlemsavgift och anmälan etc finns!

Något om några av Cornelisdagens artister:

CajsaStina

CajsaStina Åkerström har närvaron och nerven som är själva kärnan i visan, och hon har alltid stått Cornelissällskapet mycket nära.

Med stridbare trubaduren Fred Åkerström som far fick CajsaStina tidigt närkontakt med visvärlden, och i unga år uppträdde hon också tillsammans med honom.

Efter skivdebuten med eget material 1994 har hon släppt drygt ett dussin album, och 2010 gav CajsaStina ut boken Du och jag, farsan om sin relation till pappa Fred. 2016 tilldelades hon Evert Taube-stipendiet.

Liondub_1 2

Liondub skapade under Cornelisdagens kväll 2015 något som närmast går att beskriva som tokröj på Mosebacketerrassen. Ett av Sveriges mest förnämliga reggaeband har valt att göra en lång rad Cornelislåtar i sitt eget format.

Bandet har framträtt runt om i Sverige med gäster som Dennis Bovell, Papa Dee, Joseph Beckford, Internal Dread, Junior Natural, Löst Folk och kören ”Afro The New Generation”.

 

Press-2_Sarah_Riedel_Ida_Borg

Sarah Riedel, dotter till eminente jazzbasisten och kompositören Georg Riedel, är förtjust i musik som inte har en tydlig genretillhörighet.

Hennes senaste album Genom natten skapades ur en övertygelse om att vilja skriva eget – material som känns tidlöst men ändå nytt.

Att skriva på svenska, det egna språket, kändes både som en utmaning och ett utforskande av det egna tonfallet.

 

 

 

 

EBBOT_283_neg_levEbbot Lundberg är känd som frontfigur i inte bara ett utan två av den svenska rockhistoriens viktigaste band. Med Union Carbide Productions kaotiska och provokativa rock’n’roll nådde han internationell kultstatus på 1980-talet.

Men det var med bandet The Soundtrack of Our Lives, sprunget ur spillrorna av Carbide, som Ebbot nådde de verkliga höjderna.

I hans musikaliska universum samsas kosmiskt psykedeliska utsvävningar med en jordnära fysisk attack. Subtila popmelodier och ren, okontrollerbar urkraft.

Hans konstnärskap rymmer både stor frihet och öppenhet för olika samarbeten och musikaliska uttryck.

 

 

adrian1-40_topbildAdrian Modiggård växte med massiv musikalisk uppmuntran hemma upp på Zinkensdamm i Stockholm.

En kväll fick han spela tamburin i farsans band Eldkvarn, ett magiskt minne från Vitabergsparken. Adrian var 9 bast och lärde sig snabbt att hantera gitarr, bas, piano, trummor, slagverk och sång.

Med tiden har han fått ta mer plats i Eldkvarn samtidigt som han skriver egna låtar.

 

Viktor_regn

För Viktor Olsson från Stenungsund i Bohuslän har kritikerhyllningar och TV-framträdanden avlöst varandra, och 2015 utsågs han av Mauro Scocco till årets nykomling vid utdelningen av svenska Musikförläggarnas Pris.

Samma år utkom Viktors debutalbum med samma namn som hemmaorten. 2016 följde EP:n Alla lämnar till slut.

Kommentarer inaktiverade.