Musik- och visaftnar i Cornelis anda


Posted on 25th januari, by Rolf Janelm in Aktivitet. Kommentarer inaktiverade för Musik- och visaftnar i Cornelis anda

 

2003 inleddes en lång rad förnämliga vis- och musikkvällar I CORNELIS ANDA. Här är ett urval affischer från tidigare evenemang:

 

     

       

 

I december 2013 kunde arrangemanget stolt fira tioårsjubileum, och artistlistan på Södra Teatern vid Mosebacke var lång:

 

Stina Berge med All Star Band! Stämsång, sväng och dynamik, allt man någonsin kunnat drömma om. I Stina Berges “Allstars” är alla stjärnor; Karin Renberg, gitarr, sång, Amanda Fritzen, dragspel och sång, Coste Apetrea, gitarr och bouzouki, Lotta Nilsson Norberg, sång samt David Tallroth, bastuba och elgitarr. Tillsammans har de ett cv som går ut över alla möjliga musikaliska och nationella gränser. Stefan Sundström, Ulf Lundell, Jukka Tolonen, Darya och månskensorkestern, Deltaheads & Demian, Pink Champagne och Samla Mammas Manna … och så vidare. Från Karelen till Japan har det spelats och sjungits av dessa människor, och denna kväll samlades de och spelade för oss på Musikafton!

Jack Vreeswijk vissångare, textförfattare och kompositör som tar plats på scenen med pondus, energi, kraft och med gitarristen Love Tholin. Eller som Svenska Dagbladet skrev: ”Jack sjunger som Cornelis, med stänk av Stefan Sundström. Sonens mildare och mer melankoliska framtoning får kontur av Love Tholins känsliga gitarrspel”. Jack har även komponerat musik till filmen om Cornelis Vreeswijks liv och producerat åtta av spåren på Hans-Erik Dyviks Husbys album, I ljuset av Cornelis (2010).

Jenny Almsenius, sångerskan och munspelerskan, har turnerat ofta och mycket de senaste åren och gjort sig ett namn på vis- och bluesscenerna i både Sverige och Norge. För sin starka scennärvaro, klara röst och personliga låttexter har Jenny mottagit stående ovationer på bland annat Visfestivalen i Västervik, Cornelisdagen och Göteborgs Kulturkalas och hon lovordas av kritikerna allt sedan starten 2006. Tillsammans med sina musiker bjuder hon på medryckande konserter som når ut över scenkanten och berör. 2011 släpptes det kritikerrosade debutalbumet ”Sånt som brinner” vilket gav ett år fyllt av spelningar, TV-debut, livekonserter i Sveriges Radio och ett STIM-stipendium. Med sig på scenen jubileumskvällen hade Jenny bl a Martin Abrahamsson, gitarr.

Sanna Hogman, sångerska och låtskrivare som våren 2013 gav ut sitt första album ”Buss 18 till dig” med egna låtar. De senaste åren har hon bl a.undersökt musikkulturen i Sydafrika och USA, och under sina många resor fann hon inspiration till flera av sångerna på debutplattan. Sanna beskriver själv sin musik som själslig, ärlig och filosofisk. Den kan kallas en blandning av vispop och folkmusik med vissa inslag av suggestiv vis/jazz. Hon har belönats med STIM-stipendiet för albumet och plattan har spelats flitigt i radiostationer runt om i landet. Med sig på scenen denna kväll hade hon bl a pianisten Johan Holmström.

Visduon Henrik & Alexandra från Falkenberg träffades första gången på Visskolan i Västervik 2005 och kom snart att bilda familj. De har uppträtt på en mängd olika tillställningar och scener, sjunger på svenska och mixar friskt bland både äldre och nyare visskalder och egna sånger eller tonsättningar av dikter. På repertoaren finns känslosamma sånger men också Karl Kaviar och lite om knark. Framför allt gillar de dock att stuka till sånger, närma sig texterna från en oväntad vinkel och bjuda åskådarna på nya upplevelser.

Höstorkestern är ett musikkollektiv, sprunget som en maskros ur Kirunas malm. Med sina samhällsbetraktande, livsbejakande och kärleksfyllda låtar har orkestern turnerat i Sverige med en repertoar från nu och förr, nyskrivna sånger sammanlänkade med äldre visor och progg. Sångerna berättar inte sällan om vandringar genom livet och genom landet – ett Sverige som fortfarande är lika vackert, lika fult, lika varmt och lika kallt. På Södra Teaterns scen jubileumskvällen stod Jonas Pietikäinen, Viktor Mattsson och Hannes Autio Pudas.

 

Några andra fina viskvällar före jubileet:

 

       

       

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.