Ännu en sprudlande musikfest till Cornelis ära


Posted on 5th september, by Joakim Lind in Cornelisdagen, Evenemang, Stockholm. Kommentarer inaktiverade för Ännu en sprudlande musikfest till Cornelis ära

Kvällskonserten på Cornelisdagen 2018 blev en sagolik över fyra timmar lång föreställning med nära band till Cornelis. Plats: hotell Rival vid Mariatorget på Söder i Stockholm.

Ann-Louise Hanson, Cornelis och Fred Åkerström gjorde en legendarisk turné 1964 som var med och satte ribban för hela viseran. Ann-Louise och Cornelis spelade, bland andra visor, in Jag hade en gång en båt på plattan Visor och oförskämdheter. Resten är historia. Samma år, 1964, åkte Siw Malmkvist och Cornelis på Folkparksturné och de hade sedan en lång rad samarbeten.
Både Ann-Louise och Siw sjöng och berättade på Rival om sitt samarbete med Cornelis. Siw, 81 år fyllda, bjöd t o m på en högst personlig dans till ett av sångnumren.

1964 såg också en viss Jack Vreeswijk dagens ljus. Även han var med oss på denna hyllningskonsert och bjöd på anekdoter och en mogen sångröst med vilken han presenterade några av “farsans” visor.

Liondub från Gävle är det band som spelat in den bästa plattan med Cornelistolkningar i reggaeversion. De har glatt tidigare Cornelisdagar med ett sanslöst glädjande gung och i år var de tillbaka igen. Nu liksom förr var det  mycket svårt att sitta still när de kom igång!
Cornelis som reggae? Jodå, det går alldeles utmärkt försäkrade de eftersom det är så mycket blues i Cornelis musik – och blues och reggae är ju släkt …

Camilla Ringquist, som en stor del av sin karriär jobbat med den franska visan, har bland andra Brel som förebild precis som Cornelis. Tillsammans med sonen/pianisten Elias Ringquist gav hon publiken bland annat sin helt enastående tolkning av Cornelisöversättningen av Desertören. Magiskt. Elias fick i ett solonummer visa att han är inte bara en suverän pianist utan även en utmärkt sångare.

Tobias Karlsson har under 2017–2018 turnerat med föreställningen Dansa samba med mig – en Cornelishyllning av stora mått. Ett gäng ur denna showgrupp framträdde med några verkligt starka och bejublade dansnummer. Mördar-Anders och Hönan Agda i obetalbara versioner rev ner applåder.

2018 har Cornelissällskapet också instiftat ett nytt skrivarpris, avsett att årligen delas ut till två unga artister – en tjej och en kille – som skriver på svenska.

Debutårets priser gick till Jenny Almsenius och Erik Henebratt, som under Cornelisdagen förgyllde scenen på Rival med att både ta emot prissumman på 7500 kr vardera och ge publiken glimrande prov på sina talanger. I och med detta skrivarpris för yngre artister/låtskrivare har vi inlett en ny era för Cornelis Vreeswijksällskapet, vilket känns helt fantastiskt!
Jenny berättade i Rivals kulisser att hon började lyssna på Cornelis redan i 8-årsåldern och hos honom också så småningom fann inspiration att börja skriva eget. Någon favoritlåt av Cornelis har hon dock inte; “allt är ju så bra”.
Erik beskrev skrivarpriset som ” fullkomligt omtumlande”. Det tog två telefonsamtal från sällskapet innan han förstod att det var sant att han var pristagare:
– Jag kände att nu kan jag fortsätta, nu finns det någon som tror på mig!

Kalle Lind, som ibland kallar sig Handelsresande i underhållningshistoria, lotsade oss klurigt och sakkunnigt genom kvällen iförd en anslående elegant och inte helt diskret rödrutig kostym. Han berättade om sin son Cornelis och sin mor Cecilia Lind (!) och presenterade artisterna på ett oefterhärmligt sätt.
Kalles djupa kunskaper om Cornelis och den tidens artistvärld skapar alltid en starkt initierad och mycket underhållande stämning i denna musikaliska sammanslutning – just den familjära känsla som vi brukar ha på Cornelisdagen.

En finstämd, medryckande och engagerande konsertkväll byggd på omfattande ideellt arbete från Cornelissällskapets många entusiaster och volontärer – allt i Cornelis anda!

Det fanns också en aptitretare inför kvällskonserten:

Fest före festen?!?
Javisst, på Mosebacke torg ordnades förfest under Cornelisdagen med späckat artistprogram och härlig musik.
“Hökis Visrum” från Hökarängen, ett entusiastiskt gäng stöttat av sällskapet, stod för arrangemanget, och på scenen sågs och hördes bland andra Musikanterna, Cornelis och damerna, Helena Eriksson och Nickolas “Nicko” Dyrwoold.
Solen sken som den brukar denna dag, gratis inträde var det och fritt fram för alla att strosa omkring, ta något att äta och dricka, spana in konst och mycket annat och ladda inför storkonserten på Rival på kvällen.
Cornelissällskapets eget Mosemartre!

Kommentarer inaktiverade.