Arkiv till 2016 till augusti 2019 – flera artiklar


Posted on 1st september, by Joakim Lind in Sällskapet. Kommentarer inaktiverade för Arkiv till 2016 till augusti 2019 – flera artiklar

Vår webbsida håller på att uppdateras och texter flyttas. Tillsvidare läggs artiklar som publicerats 2016-2019.08 här. / Joakim

Allas vår Lill 2018 års Cornelisstipendiat

Den 16 augusti blev Lill Lindfors, en av våra stora artister, ytterligare höljd i både ära och pengar då hon som 31:a mottagare tilldelades det årliga Cornelisstipendet. Ceremonin hölls i Vitabergsparken i Stockholm sedan Stiftelsen Cornelis Vreeswijks Minne beslutat att bryta traditionen att dela ut stipendiet på Cornelisdagen. Lasse Jansson var självklart på plats med kamera och skrivblock:

Det är som sagt den 16 augusti och dags för prisutdelning med show.
Sissela Kyle inleder med att berätta om Parkteatern och sedan kommer Kalle Lind in på scenen och pratar och pratar, han har en svada som få, han är påläst Cornelisfan och han är rolig, riktigt genuint rolig att lyssna till.
Så presenterar han Medborgarna med Janne Åström i spetsen. Det blir några Cornelislåtar framförda med känsla och bravur. Skickliga musiker och en Janne i högform.
Efter Medborgarna kommer ännu en artist. Kalle Lind presenterar honom som 2015 års mottagare av Cornelis Vreeswijkstipendiet, ROFFE WIKSTRÖM.

Bluesvisa – sedan Lill

Det blir en stunds tung blues. Roffe Wikström är blueskungen och han bluesar även till en Cornelisvisa innan han lämnar scenen för Kalle, vilken som avslutning – och kvällens egentliga clou – presenterar årets mottagare av Cornelis Vreeswijkstipendiet: Lill Lindfors.
Men han börjar med att presentera Silas och Anders och berätta lite om juryn som utser stipendiaten.
Silas Bäckström är sakkunnig i juryn, som i övrigt består av kulturredaktörerna från Expressen och Aftonbladet, och Anders Pethrus är advokaten som sköter om förvaltandet av Cornelisstiftelsens pengar vilka nu är uppe i den icke föraktfulla summan av 52 miljoner (!) kronor.

Tre kvarts miljon …

Avkastningen av dessa pengar är det som utgör prissumman, som nu alltså är uppe i hela 750 000 kronor! ”Skattat och klart, rakt ner i fickan” för att citera Silas som brukar framhålla detta när checken lämnas över.
Så läser Kalle upp juryns motivering och kallar in stipendiaten på scenen.
Lill får av Silas den fina Cornelisbysten och en stor bukett rosor, och av Anders får hon en papperslapp som han berättar är en postväxel om den milt sagt rundliga stipendiesumman.
Lill framför några visor till ackompanjemang av en trio, vars gitarrist Mats Norrefalk också delar mikrofon med henne i den avslutande visan.
Kvällen avrundas traditionsenligt med att alla i publiken står upp och unisont framför ”I natt jag drömde … ” ledda och påhejade av Janne Åström vid mikrofonen.
En härlig kväll, som det brukar bli när Silas håller i trådarna.

Text och foto: Lasse Jansson
(En längre version med samtal med Lill kommer i nästa nr av Cornelisbladet)

Cornelissamban har dansat klart för denna gång

Efter årets turnévarv runt Sverige  och nio föreställningar på Intiman i Stockholm nyligen har Tobias Karlssons dansgäng nu avslutat  “dansikalen” Dansa samba med mig – Tobias rytmiska, medryckande och roliga hyllning till Cornelis och hans musik. Men gensvaret från publiken har varit stort och varmt, och vi får se om kombinationen Tobias-Cornelis återkommer i någon form! Att hoppas kostar inget …

Dansikalen har givetvis fått stöd av Cornelissällskapet, och frivilliga från sällskapet har rest med och informerat om mästaren bakom musiken. Två av dem var Olle Nyman och hans sambo Kerstin, och Olle berättade att de halvvägs efter att ha sett showen ett 15-tal gånger ändå inte hade tröttnat ett dugg. Materialet de ställde ut i foajén vid föreställningarna gav också goda chanser att sprida Corneliskunskap:

– Vi har haft med oss de skärmar som visats på det forna museet i Gamla stan och annat material. Många fina samtal med publiken har det blivit. Roligt att få visa för många av besökarna, som kommit ”bara” för att se dansen, att grunden för föreställningen har en så gedigen konstnär som utgångspunkt. 

     Det har också gett många nya medlemmar till Cornelis Vreeswijksällskapet. En av våra volontärer kom ut efter föreställningen och sa: Nog visste jag att Cornelis var stor, men att han är så här stor visste jag inte …

Bilder: Olle Nyman

Copacabana – inspiration till både Tio vackra visor och dansikal

Bakom Dansa samba med mig står koreografen Tobias Karlsson i spetsen för det professionella danskompaniet Move Your Feet. Idén att göra en ”dansikal” byggd på Cornelis Vreeswijks visor fick Tobias under en vandring på Copacabana i Rio, samma plats som för ett halvsekel sedan inspirerade Cornelis till albumet ”Tio vackra visor och Personliga Person”.   

   Tobias lovade att publiken skulle få ”se, höra, känna och lukta Cornelis på en resa mellan Brasilien och Sverige, sorg och lycka samt 1600-tal och 2017” i en föreställning om vänskap och drömmar, kärlek, svartsjuka, svek, utanförskap, passion och åtrå. Och gensvaret var starkt både under första turnén hösten 2017 och under det gångna året.

   Själv säger Tobias att projektet är en dröm som gått i uppfyllelse:

   – Det är en ynnest att få jobba med Cornelis ovärderliga låtskatt. Tillsammans sprider vi Cornelis historia.

   Tobias och hans dansare var ett mycket uppskattat inslag bland alla artisterna på Cornelisdagen 2017. Sambagängets Cornelistolkningar finns även på platta. 

   Lyssna på Lill Lindfors, Rikard Wolff, Jack Vreeswijk, Jonathan Jaernek och några till på https://open.spotify.com/album/6b1zqU9BGAnUyMd2zBPXHc

– – – – –

NY CORNELISAFFISCH OCH CORNELISTRÖJA!

Fotografen Hans Geddas välkända porträtt av Cornelis går tyvärr inte längre att köpa via Cornelissällskapet.

Vi kan i stället erbjuda en ny affisch baserad på konstnären Joakim Erikssons fina Cornelisporträtt i olja. Den kostar 298 kr inklusive emballage och porto inom Sverige. Affischen har måtten 70 x 100 cm och levereras utan ram.

Samma porträtt finns också på vår nya Corneliströja, tryckt i giftfria färger på en Fairtrade T-shirt i hög kvalitet. Tröjan kostar 249 kr inklusive emballage och porto inom Sverige.

Sätt in beloppet för önskad vara på vårt bankgiro 5779-6377 och skriv i meddelandefältet ”Affisch” eller ”Tröja” plus ditt namn och din adress.

Lika bra går att sända beloppet via Swish till nr 123 554 41 68. Ange även då som meddelande ”Affisch” eller ”Tröja” plus din adress (namn och tel nr kommer med automatiskt).

Så snart vi ser att betalningen är framme skickar vi affischen och/eller tröjan till dig.

Du kan även mejla din beställning till bestallning@cornelis.se.

 

VISAFTNAR I CORNELIS ANDA

har med tiden blivit något av ett signum, borgande för spännande musikträffar med artister och publik i gemytlig miljö; gitarrer, varm stämning och visor av högst blandat slag.

Under hela fjolåret ledde Mathias G Pettersson återkommande sådana musikaliska möten på Monks Wine Room i Gamla stan i Stockholm, och både trubadurer och åhörare strömmade till. Gratis inträde, instrument till låns för den som behövt samt en scen vidöppen för alla som ville spela och sjunga eller hade något att berätta.

Etablerade artister och mindre erfarna i skön och bred mix, ett arrangemang som Cornelissällskapet självklart och mycket aktivt har stöttat!

Efter novemberträffen har dock Monks haft stängt en tid, och det är i skrivande stund ovisst om, när, var och hur viskvällarna kan dra igång igen.

Men självklart arbetas det i det tysta för att de ska, på något sätt, kunna återupptas!

– – – – –

Silas och Lago skildrar Cornelis i ord och toner

“Cornelis – älskad rumlare och nationalskald” är en föreställning som Cornelis siste producent Silas Bäckström har satt samman tillsammans med den eminente visartisten och Cornelistolkaren Anders Lago.

Silas kände ju Cornelis personligen och följde honom till vägs ände. Han var med och skapade Stiftelsen Cornelis Vreeswijks Minne utifrån Cornelis önskemål och var även ordförande i Cornelissällskapet under många år. I dag är han sällskapets hedersordförande.

Silas har en medryckande berättarstil full med känsla och många nära berättelser att dela med sig av – direkt från en av Sveriges största skalder någonsin och direkt från källan och tiden då det begav sig.

När Silas och Lago framträdde flera gånger på Monks Wine Room i Gamla stan i Stockholm sålde biljetterna snabbt slut. Om du älskar Cornelis är deras berättelse i ord och musik något som du absolut inte vill missa! Information kommer på denna sida när nya föreställningar stundar.

Kom med i sällskapet!

Det är så roligt att du tittar in här på webbplatsen och det skulle vara mycket betydelsefullt om du också vill bli medlem i Cornelissällskapet. Det är förstås en kulturgärning och vi vill här berätta lite mer konkret om vad vi gör.

Vårt uppdrag att ”sprida kännedom om Cornelis musik och poesi till nya generationer och att främja visan” rullar på för fullt. Eftersom det i2017 var dubbelt minnesår tog vi då i från tårna för att få till så många Cornelishändelser, med bra medlemsförmåner, som möjligt. Både Cornelisdagen i augusti och minneskonserten i november det året blev något utöver det vanliga!

En inriktning som blivit allt viktigare har varit att initiera ett aktivt stöd till dem som spelar och arrangerar visaftnar etc. Ett steg i det har varit att ta fram vår stödstämpel, och mer om den kan du läsa under rubriken Cornelissällskapet stöder. Några vi backar upp i nuläget är Hökis Visrum (hokisvisrum.org), dansshowen Dansa samba med mig och enstaka konserter.

Vi ger också ut en medlemstidning, Cornelisbladet, där vi berättar vad vi gör. Den kommer ut i pappersform tre gånger per år, och tredje numret är då ett dubbelnummer. Utgivningen är anpassad för att de många ideellt arbetande ska ha möjlighet att få ihop ett bra resultat, och redaktionen anstränger sig verkligen för att kunna ge medlemmarna en fin tidning. Tidigare nummer av Cornelisbladet finns att läsa under fliken Sällskapet / Medlemstidning.

Utöver 2018 års stora Cornelisdag den 25 augusti arrangerade vi drygt en månad senare, den 30 september, den allra första Corneliskryssningen. Och nu i november följde den årligen återkommande Minneskonserten i Katarina kyrka på Söder med två utsålda föreställningar.

Åter till huvudämnet. Vi behöver medlemmar för skapa förutsättningar för vårt arbete. Enklaste sättet att bli medlem är att betala in 250 kr på bankgiro 5779-6377. Vi har också ungdomsmedlemskap för 100 kr och familjemedlemskap för 375 kr. Skriv namn, adress och telefonnummer som meddelande. Gärna även mejladress och medlemsnummer om du har.

Läs mer om anmälan och förmåner under fliken Sällskapet. Du är varmt välkommen!

/Martin Tode
Cornelissällskapet

Conny – förebild och inspirerande mentor

I augusti 2017 gick en av Cornelis mest anlitade och beprövade gitarrister, Conny Söderlund, bort efter en tids sjukdom. Han blev 70 år. Jack Vreeswijk minns en mycket avhållen vän och musikerkollega.

1978 träffade jag Conny för första gången på Bacchi Wapen.
Han satt i orkestern som kompade farsan och Tre Damer (Inger Öst, Anita Strandell och Diana Nunez) i en krogshow som var bejublad och omskriven.
Redan då förundrades jag över hans sätt att behandla gitarren och över hans sätt att närma sig sina medmänniskor. Oerhört mjuk och stundtals lite vimsig, på ett skönt sätt.

Han blev snabbt en idol som jag inte hade så många utav.
1980 var jag på besök i Sverige (bodde i Holland fram till 82) över sommaren och fick följa med farsan och Tre Damer på en Sverigeturné som avslutades på Kungsan i Stockholm dagen innan jag skulle åka hem till Holland.

Under den tiden så kunde jag tre ackord på guran som farsan lärt mig och efter den sommaren under Connys översyn lärde mig jag mer än jag någonsin kunde drömma om.
Conny hade extremt mycket tålamod med en 16-årig grabb som ville suga i sig allt men inte hade handlaget. Han blev snabbt en musikalisk   mentor och inspirationskälla om man nu så vill som varar än idag.

Får oftast höra att Conny fick en drömchans när han tillsammans med den eminente Ove Gustafsson på ståbas åkte ut på stora turnéer i både Sverige, Norge och Finland samt spelade in ett gäng skivor. Det må vara hänt men jag vet också att han influerade farsan rätt så rejält.

Farsan fick en nytändning runt 79 även tack vare sitt äktenskap med Anita som blev alltför kort men stundtals rätt så lyckligt. Conny hade ju stor del i denna nytändning (även Ove så klart) vilket lätt glöms bort.
Farsan älskade Conny förbehållslöst och hans tålamod med Connys tidsoptimism visste ibland inga gränser.
För Conny var tid och tidspassning om möjligt en stor och enfaldig fluga som surrade kring huvudet och som med lätthet viftades bort.

Jag hade den stora förmånen att få turnera med Conny för några år sedan tack vare Lars Ericsson i Östersund. Vi gjorde ca 12 eller 13 konserter runt om i Jämtland samt lite i Härjedalen som gick över förväntan.
Då bodde vi i varsin lägenhet i Östersund. Jag på övervåningen och han våningen under. Det blev några kvällar där vi satt och plinkade på gitarr samt lyssnade med stor andakt på Bosco, Bonfa, Paulinho de Nogueira m m.
Även där, när jag var 47 år gammal, så satt han och lärde mig nya ackordföljder, kvinter o s v. Jag är oerhörd tacksam att jag fick den tiden med honom.

Igår när jag hade klivit av planet från Oslo så fick jag reda på att han hade pinnat vidare efter en längre tids sjukdom.
När man förlorar en mentor och förebild så blir det tomt.
Jag vill minnas Conny som en av de stora gitarristerna i Sverige som inspirerade många men framförallt inspirerade min gamle släkting i allra högsta grad.

Saknad är du och saknad lär du förbli.

Vila i frid min vän.

Jack Vreeswijk
21 augusti 2017

(Bilden: Conny Söderlund 2001. Foto: Lasse Jansson)

Köp boken om Fred Åkerström

Sällskapet har fått ett antal exemplar av boken Ingenstans fri som en fågel av Peter Mosskin. Det är hans biografi över Fred Åkerström, och vi rekommenderar den varmt.

Köper du den får du inte bara en riktigt bra bok, du stöder också Cornelissällskapet, vilket var tanken med gåvan. Stort tack Peter!

Boken kostar 190 kr inklusive porto/frakt inom Sverige.

Sätt in beloppet på vårt bankgiro 5779-6377 och skriv i meddelandefältet ”Biogr Fred” plus ditt namn och din adress.

Lika bra går att sända samma belopp via Swish till nr 123 554 41 68. Skriv då som meddelande ”Biogr Fred” plus din adress (namn och tel nr kommer med automatiskt).

Så snart vi ser att betalningen är framme skickar vi boken till dig.

Du kan också mejla din beställning till bestallning@cornelis.se

Sevärt om och med Cornelis:

https://www.youtube.com/watch?v=rQ1Zt549Dq4

Kommentarer inaktiverade.