Tag: Jack Vreeswijk


Ännu en sprudlande musikfest till Cornelis ära

Posted on 5th september, by Joakim Lind in Cornelisdagen, Evenemang, Stockholm. Kommentarer inaktiverade för Ännu en sprudlande musikfest till Cornelis ära

Kvällskonserten på Cornelisdagen 2018 blev en sagolik över fyra timmar lång föreställning med nära band till Cornelis. Plats: hotell Rival vid Mariatorget på Söder i Stockholm.

Ann-Louise Hanson, Cornelis och Fred Åkerström gjorde en legendarisk turné 1964 som var med och satte ribban för hela viseran. Ann-Louise och Cornelis spelade, bland andra visor, in Jag hade en gång en båt på plattan Visor och oförskämdheter. Resten är historia. Samma år, 1964, åkte Siw Malmkvist och Cornelis på Folkparksturné och de hade sedan en lång rad samarbeten.
Både Ann-Louise och Siw sjöng och berättade på Rival om sitt samarbete med Cornelis. Siw, 81 år fyllda, bjöd t o m på en högst personlig dans till ett av sångnumren.

1964 såg också en viss Jack Vreeswijk dagens ljus. Även han var med oss på denna hyllningskonsert och bjöd på anekdoter och en mogen sångröst med … Read More »


Cornelis i svenska Hall of Fame

Posted on 7th februari, by Joakim Lind in Arkiverat, Sällskapet. Kommentarer inaktiverade för Cornelis i svenska Hall of Fame

Cornelis har som en av tolv svenska artister och musikskapare blivit invald i nyetablerade svenska Hall of Fame. Artister med det gemensamt att de haft  avgörande och bestående insatser för svensk musik.

Juryns motivering till valet av Cornelis:

Att komma till Sverige som invandrare. Att erövra ett nytt språk och försöka hitta sin plats i samhället. Genom åren har det blivit allt fler svenskar som kan relatera till den erfarenheten. Men den förste som förde in det outsiderperspektivet i svensk musik var den flygande holländaren Cornelis Vreeswijk. Med sitt oborstade och musikaliska språk, sin gatuattityd och sina sånger om de som befinner sig på samhällets botten, så byggde han broar från 1700-talets Bellman till dagens rappare. Med sin unika mix av ballader, poem och lite blues gjorde Cornelis tidlös musik som blivit en outbytbar del av Sverige.

Det långsiktiga syftet med Hall of Fame … Read More »


Hanson, Åkerström och Vreeswijk 2013 – Minneskonserten i Katarina kyrka

Posted on 24th september, by Joakim Lind in Arkiverat, Medlemsförmåner. 1 Comment

Nu är det hög tid att boka biljetter till årets minneskonserter i Katarina kyrka den 12 november med start klockan 18.00 och 20.00.

Årets program bär på en liten historia. 1964, samma år som Cornelis Vreeswijk skivdebuterade med Ballader och oförskämdheter, gav sig Ann Louise Hanson, Fred Åkerström och Cornelis ut på en omfattande och bejublad turné tillsammans med gitarristen Nils Hellmark, En inspelning från turnén gavs ut 1965 som Visor och oförskämdheter och på Spotify.

Vid årets minneskonsert, 49 år senare, delar Ann Louise Hanson scen med sina medresenärers musicerande barn, Cajsastina Åkerström och Jack Vreeswijk.

Årets minnestalare är Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Medverkande:

Ann Louise Hanson
Cajsastina Åkerström
Jack Vreeswijk
Bengan Jansson & Johan Norberg

Med reservation för eventuella ändringar.
Arrangör: Cornelis Vreeswijksällskapet
Pris: 290 kronor
Biljetter: 077-170 70 70 eller ticnet.se.
PS. Medlemmar ska ha fått information om hur de beställer biljetter till medlemspris i … Read More »